قهوه فوری


 منظور قهوه ای که فوری آماده می شود و این امکان را به شما میدهد که درست کردن آن را در مدت زمان کوتاهی انجام دهید. تمام برندهای قهوه های فوری جهان در روش درست کردن مثل هم می باشند و فقط کافیست آنها را درون آب جوش ریخته و حل کنید ! البته روش حرفه ای نیز وجود دارد ولی قائده کلی و ساده آن ، حل کردن در آب جوش می باشد.
اما نکته ای که ناز می باشد بدانید این است که قهوه ( قهوه فرانسه، قهوه ترک و…) با قهوه فوری فرق دارد، 
دانه هایی وجود دارند به نام دانه قهوه، این دانه ها آسیاب و تبدیل می شوند به پودر قهوه، حالا این پودر قهوه برای آنکه طعم و مزه اصلی خود را آزاد کند و قابل مصرف باشد باید یا دم یا عصاره گیری شود ولی اگه یادتان باشد گفتیم قهوه فوری نیاز به این کار ندارند. شاید بپرسید چرا؟
قهوه فوری در واقع قهوه ای هست که قبلاً دم شده و دوباره خشک شده و بسته بندی شده است . چیزی که دقیقا برای چای و چای کیسه ای نیز وجود دارد.
یک اشتباه رایجی که در بین ما ایرانی های وجود دارد این است که از اسم ها به طور دقیق استفاده نمی کنند و همین موضوع باعث میشود که بعداً مشکل ایجاد می شود. در مورد قهوه فوری نیز همین مشکلات وجود دارد که در زیر چند مورد از آنها را برای شما معرفی می گردد:

  • نسکافه یکی از برندهای قهوه فوری است که توسط شرکت نستله تولید می شود ولی خیلی از افراد فکر می کنند که نسکافه یک چیز خاص جداست!
  • کافی میکس نیز یک نوع از قهوه های فوری می باشد که تنها به آن شکر و کافی میت (شیر غیرلبنی) اضافه شده است!

از نظر مواد اولیه، عمدتا دو نوع قهوه وجود دارد. قهوه عربیکا و قهوه روبوستا. قهوه Arabica را می توان در درجه اول در آمریکای لاتین ، هند و اندونزی یافت. طعم قهوه عربیکا ملایم است و قیمت بالایی دارد، زیرا هر دانه قهوه باید دستچین شود و با توجه به میزان رسیده بودن آن، با دقت انتخاب شود. قهوه Robusta در درجه اول در آفریقا، هند و اندونزی پرورش می یابد. قهوه ربوستا عطر و طعم سخت تری دارد و ارزان تر است زیرا برداشت دانه ها بدون توجه به سطح بلوغ آنها امکان پذیر است. قهوه روبوستا به دلیل قیمت رقابتی بیشتر برای تهیه قهوه فوری ترجیح داده می شود.
پیش فرآوری:
قبل از پردازش دانه های قهوه خریداری شده از بازار، لازم است که جدا کردن صفحه ای انجام  وگرد آن را بزداییم، سپس دانه ها را برای تفت دادن ذخیره می شود. پس از جداسازی، دانه های قهوه به درجه های مختلفی تفکیک می شوند، پارامترهای مختلف تفت دادن برای گریدهای مختلف دانه ها بکار میرود، تا بهترین نتیجه تفت دادن را داشته باشند.
برشته کردن قهوه:
یک دانه قهوه کوچک ، حاوی بیش از 2000 ماده است ، تاکنون حدود 700 نوع نوع آن شناخته شده است. فرآیند برشته کردن، کربناسیون مواد موثره موجود در دانه های قهوه، تولید روغن قهوه و تولید قهوه با کیفیت بالا با سبک سازگار است. قهوه فوری یا آماده از قهوه سبز رست شده (بو داده) وسپس آسیاب شده تهیه میشود. در فرآیند صنعتی ابتدا قهوه را در دمای 230 درجه سانتیگراد به مدت 7 الی 15 دقیقه رست داده و سپس آن را به سرعت تا دمای 40 درجه سرد میکنند.
آسیاب کردن:
قهوه را با درجه ریز (بین 0.5 تا 1 میلیمتر) آسیاب میکنند و چون مقدار زیادی از آروما و عطر آن در فضا پراکنده میشود آن را در مخازنی ذخیره میکنند.
در برخی روشها پس از آماده سازی پودر قهوه،  عطر اصیل قهوه از دست میرود، بنابرین پس از اتمام فرآیند یا هنگام بسته بندی محصول نهایی، مجددا این خاصیت را که از گازهای آزاد شده در هنگام فرآیند بودادن یا آسیاب شدن قهوه و یا از تقطیر بخار قهوه پس از تکمیل فرآیند دم‌شدن استحصا میشود، به صورت جدا، به پودر قهوه فوری اسپری می نمایند.
دم کشیدن:
قهوه ساییده شده اکنون با آب مخلوط می شود تا دم بکشد ، دقیقاً مانند آنچه در خانه با استفاده از فرنچ پرس انجام می دهید
تبخیر:
قهوه دم کرده و فیلترشده به مخزن غول تبخیری ارسال می شود، محتوای آب عصاره کاهش داده میشود و در مصرف انرژی در بخش خشک کردن صرفه جویی میشود.
خشک کردن:
دو نوع فرایند خشک کردن برای قهوه وجود دارد:
خشک کردن انجمادی:
در روش خشک ‌کردن انجمادی ، قهوه آماده شده در دمای40- درجه سانتیگراد منجمد  و پس از برش تبدیل به تکه های جامد و حلال در آب  میشوند. سپس آنها را در دمای پایین و تحت خلاء خشک میکنند که در نتیجه تبدیل به قهوه فوری آماده مصرف میشود. در این روش  کیفیت عطر و طعم با توجه به درجه حرارت بسیار کم و شرایط خشک کردن ملایم، محافظت می شود. از مزیتهای این روش اکسید نشدن قهوه، ایجاد نشدن ترکیبات جدید در قهوه، کاهش چسبندگی و توده‌ای شدن قهوه میباشد. در این روش هنوز مقداری آب در قهوه باقی میماند که باید خارج شود.
تصعید:
اگر قرار باشد قهوه دوباره به مایع تبدیل شود ، عطرآن آزاد شده و از بین می روند. تصعید با گرم کردن قهوه در دمای 60 درجه سانتیگراد در خلا قوی حاصل می شود. تحت فشار، آب منجمد مستقیماً به بخار تبدیل میشود.
وقتی گرانول های قهوه از خلا خارج می شوند ، با رایحه محفوظ، با موفقیت خشک می شوند. گرانول ها در صورت نگهداری در دمای اتاق، در حالت جامد باقی می مانند
خشک کردن پاششی:
در روش خشک کردن پاششی قهوه آماده شده به یک جریان هوای گرم در بالای یک برج استوانه ای بلند اسپری می شود. قطرات قهوه در این برج رطوبت خود را ازدست داده و در زمانی که به پایین استوانه میرسند تبدیل به جامدی حلال در آب و  بافتدار میشوند. این پودر آماده حل شدن مجدد در آب است . با توجه به نوع این فرآیند کیفیت عطر و طعم قهوه تا حد امکان حفظ میشود. این فرآیند پرکاربردترین روش برای تهیه قهوه فوری است. قهوه فوری حاصل از این روش رنگ روشنتر و دانه بندی درشتتر دارد که به اصطلاح قهوه گلد نامیده میشود.
بازیابی عطر:
اکنون دانه های قهوه جمع آوری شده و رایحه هایی که قبلاً با گاز نیتروژن گرفته شده بودند، با عبور از داخل تانک های بزرگ، عطرها روی گرانول ها پاشیده می شوند.
بسته بندی
  

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *